امروز شنبه دوم نوامبر برابر است با روز جهانی مبارزه با «فرهنگ معافیت از مجازات در برابر عاملان خشونت علیه خبرنگاران». بر اساس گزارش سالانهی کمیتۀ جهانی حفاظت از خبرنگاران یا CPJ افغانستان در ردهبندی سال ۲۰۱۹ کشورهای جهان از لحاظ عدم پیگیری قانونی عاملان قتل خبرنگاران، در جایگاه ششم قرار دارد.
به باور نی حمایت کنندهی رسانههای آزاد افغانستان، با توجه به عرف رایج و سنتی بودن جامعه، فرهنگ معافیت از مجازات متاسفانه در افغانستان در کل پررنگ است. نی باور دارد که برای مبارزه با این فرهنگ بد، محاکمهی عاملان خشونت در برابر خبرنگاران و رسانهها که خودشان در سطوح مختلف حکومتی هستند، میتواند موثر باشد. عبدالمجیب خلوتگر رئیس اجرایی نی میگوید؛ «در سالهای اخیر، تلاشهایی از سوی حکومت برای پیگیری پروندههای خشونت در برابر خبرنگاران صورت گرفته است، اما وقتی دید میشود که از میان حدود ۱۱۵ خبرنگار و کارمند رسانهای که در بیش از ۱۷ سال اخیر در افغانستان کشته شدهاند تنها پروندههای کمتر از پنج درصد پیگیری شده است، این نشان میدهد که فرهنگ معافیت از مجازات در برابر عاملین خشونت علیه خبرنگاران کماکان به قدرت خود، باقی است. یک راه موثر مبارزه با این فرهنگ، محاکمهی عاملان خشونتهای است که از سوی مسوولان حکومتی صورت گرفته است.»
نی حمایتکنندهی رسانههای آزاد افغانستان از حکومت افغانستان میخواهد، اگر ارادهای برای حمایت از آزادی بیان در حکومت وجود دارد، باید با شروع محاکمهی عاملین خشونت در برابر رسانهها و خبرنگاران که افراد حکومتی هستند، این اراده به نمایش گذاشته شود. از سوی دیگر نی از نهادهای عدلی و قضایی در کشور میخواهد تا فرایند رسیدهگی به پروندههای خشونت در برابر خبرنگاران را سادهسازی کند، باشد که این سهولت مایهی دلگرمی شود برای آن روزنامهنگارانی که به دلیل زمانگیر بودن فرآیند قضایی پروندههای خشونت علیهشان، از پیگیری آن صرف نظر میکنند.