دفتر نی، حمایت کنندهی رسانههای آزاد افغانستان از وضعیت پیشآمده در صفحهی توییتر یوناما ابراز نگرانی میکند. بر اساس شکایت تعدادی از کاربران صفحات اجتماعی، گزارشهای تعدادی از رسانهها، و گزارک یا پُست رخنامهای (فیسبوکی) یوناما، دهها نظر، یا تبصرهی شهروندان در پای یکی از گزارکهای یوناما از سوی آن سازمان برداشته و پاک شده است.
براساس شکایتهایی که نی در جریان آنها قرار گرفته است، گزارکی که از موقف یوناما در برابر یکی از کمیشنران کمیسیون مستقل انتخابات معلومات میداد، سبب بحثهای چند جانبه، میان شهروندان شده است. این بحثها با دیدگاههای ارائه شده از سوی کاربران شبکههای اجتماعی داغ و داغتر شده و در واکنش دفتر نمایندهگی سیاسی ملل متحد در افغانستان یا یوناما، دهها تبصره و دیدگاه شهروندان را حذف کرده و از پای گزارکش برداشته است.
از سوی دیگر در صفحهی رخنامه یا فیسبوک یوناما در توجیه برداشتن نظرها و تبصرههای شهروندان آمده است:
«از همه کاربران شبکههای اجتماعی و بحثهای سازندهشان تشکر میکنیم. به دور از گفتگوهایی که منجر به نفرت میشوند، بیایید با هم از آزادی بیان دفاع کنیم. بیایید نشر مطالب توهینآمیز، تهدیدآمیز و مبتذل را متوقف کنیم. نه به توهین»
اما در مقابل شهروندانی که ایدهها/نظرهایشان برداشته شده است ادعا دارند که هیچ چیزی که اهانت حساب شود را ننوشتهاند.
حسیب معترف، یکی از کاربران توییتر به یک رسانه گفته؛ توییتاش حاوی هیچگونه توهین نبوده بل وی بر بیطرفی و درک وضعیت افغانستان از سوی یوناما تأکید کرده است.
هارون نجفیزاده از خبرنگاران صاحبنام افغانستان اما در توییتی نوشته است:
«سازمانی [سازمانی ملل متحد] که سنگ بنای آزادی بیان را گذاشته است، اکنون آزادی بیان را با سنگ میزند.»
ضیاء شهریار خبرنگار دیگر افغان اما گفته است که با مسدود کردن دسترسی تعدادی از کاربران شبکهی اجتماعی تویتر به صفحهی تویتر یونانا، شکایات ها ازدیاد مییابد.
دفتر نی نگران این وضعیت است. این دفتر نگران محدودیت در ابراز نظر کاربران شبکههای اجتماعی از سوی نمایندهگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما، که کار ویژهی آن رشد ارزشهای بشری از جمله آزادی بیان است، میباشد.
از سوی دیگر ادعایی که یوناما کرده و تلویحاً دلیل برداشتن نظرهای شهروندان را از پای گزارکش دانسته، مسألهی توهینآمیز بودن مفاهیم تبصرههای کاربران است. نی در این زمینه نیز نگرانیاش را ابراز کرده و به این باور است که هیچ شهروندی حق اهانت هیچ شهروند دیگر را ندارد و هیچ سازمانی به بهانهی اهانت حق برداشتن و حذف تبصرههای شهروندان را نیز ندارد.
به باور نی هم یوناما نقضکنندهی آزادی بیان به صورت آشکارا شده است و هم در صورتی که شهروندان و کاربران شبکههای اجتماعی تبصرههایی با درونمایهی اهانتآمیز پای گزارک یوناما داشتهاند، خلاف قوانین عمل کردهاند.
دفتر نی در سایهی ارزش آزادی بیان از مجموع دفاتر ملی و بینالمللی در افغانستان میخواهد تا به ارزشها حقوق بشری، به گونهی ویژه به ارزش آزادی بیان احترام بگذارند و نگذارند با عدول از احترام به این ارزش، وجههی سازمانهایشان صدمه ببیند.
از سویی نی، از تمامی کاربران شبکههای اجتماعی میخواهد تا در جنب استفاده از ارزشهای حقوق بشری و به گونهی ویژه ارزش آزادی بیان، ارزشهای فرهنگی – انسانی و احترام به دیگران را در سرخط کارشان قرار دهند.