یک ماه قبل هشت رادیو، دو تلویزیون و دو رسانهای چاپی در غزنی فعالیت داشت، پس از حمله طالبان ترورست در حال حاضر هیچ رسانهای در غزنی فعال نیست.
طالبان با ورود شان به غزنی در نخستین ساعات بامداد ۱۹ اسد، در اولین اقدام تکلها یا آنتنهای رسانهها و شبکههای مخابراتی را منهدم کردند و روز بعد رادیو تلویزویون غزنویان را به آتش کشیدند، از سوی دیگر در تعداد از رسانهها اخطاریههای نصب کردند که اگر آن رسانه فعالیتش را از سر گیرد مورد حمله طالبان قرار میگیرد.
نی به این باور است که این وضعیت خلاف قانون اساسی و قانون رسانههای افغانستان است؛ همچنان حق دسترسی به اطلاعات و حق آزادی بیان از شهروندان غزنی گرفته شده است. حکومت افغانستان در همکاری با جامعه جهانی باید زمینهسازی کند تا رسانههای غزنی دوباره فعال شوند. جامعه بین المللی مکلف است تا از مرکز فرهنگی جهان اسلام حمایت نموده و در بازسازی آن کمک کند.
از سوی دیگر امروز پنجشنبه ۲۵ام اسد، مصادف است با آخرین روز هفتهای رسانههای اجتماعی، دفتر نی از هفت سال بدین سو هر سالی با شعرهای مختلف، این هفته را تجلیل میکند، موضوع هفتهای رسانههای اجتماعی امسال «نه به اخبار جعلی» بود. نی در نظر سنجیای نتیجه گرفته است که ۹۴ درصد کاربران رسانههای اجتماعی از اخبار جعلی متأثر اند، تنها ۶ درصد کاربران رسانههای اجتماعی فکر میکنند که اخبار جعلی بالای آنان تأثیر نداشته است.
نی باور دارد که اخبار جعلی فرایند آزاد اطلاعات را متأثر ساخته است، دولت افغانستان میباید با فرهنگ سازی مناسب جلو شیوع اخبار جعلی را بگیرد؛ البته این اقدام حکومت باید با ابزار فرهنگی باشد.
در اقدام دیگر، نی دریافته است که از ۲۷ وزارت خانه تنها چهار پُست سخنگویی آن مربوط به بانوان است. مضاف بر این در ۱۸ ولایت در بخش سخنگویی یا ارتباط عامه اصلن خانمی شاغل نیست. تنها در ۱۵ ولایت ۳۴ بانو در بخش اطلاعرسانی در نهادهای حکومتی کار میکنند.
این آمار نشان میدهد که حضور بانوان در نهادهای اطلاعرسانی حکومتی کمتر از ۱۰ درصد است. حکومت افغانستان میباید زمینه سازی کند تا حضور بانوان در نهادهای اطلاع رسانی حکومتی و روابط عامه تا ۵۰ درصد افزایش یابد.
یادداشت:
تحولات آزادی بیان را در کانال دیدهبان رسانهها دنبال نمایید