ورکشاپ گزارش دهی از قاچاق اجباری انسان از طرف دفتر نی مزار شریف به تاریخ ۱ الی ۵ جون ۲۰۱۶ به تعداد ۱۲ تن خبرنگاران دایر گردید.
گزارش اول
قاچاق جوانان افغان به خارج از مرزهای افغانستان
شریف جوان بیست و یک ساله یکی از شهروندان شهر مزارشریف است که به تازه گی تصمیم گرفته است که با قاچاقیان یکجا شود و از کشور روانه ی دیگر کشور های جهان شود. در آغاز از وی پرسیدم که چرا تصمیم به این گرفته است تا از کشور مهاجرت نماید؟ شریف: در اینجا کار و وظیفه نیست همه روزه بیکار هستم حتی خرچ و مصرف خود را نمیتوانم که پوره کنم چی برسد که به فامیل خود کمک کنم و آنها را یاری برسانم. در ادامه سخنانش از وی پرسیدم که تو را که به این کار دعوت و یا تشویق کرد که دست به مهاجرت بزنید؟ وی در رابطه به این پرسش چنین پاسخ داد : من دوستان بسیار زیاد دارم که آنها همواره از من خواستند که با آنها یکجا شوم و با آنها مهاجرت نمایم دوستانم برایم می گویند زمان که به کشور مقصد رسیدید فورا شما صاحب وظیفه میشود و از هر گونه امکانات و تجهیزات زندگی برخوردار میشوید.
اما کارشناسان امور اینگونه خوش باوری های جوانان را تاسف بار میدانند و می گویند که این خوش باوری ها خواب است و خیال است و بس.
باعث حیدری کارشناسی امور مهاجرت از عوامل نام می برد که باعث مهاجرت های غیر قانونی جوانان شده است و این پروسه را شدت بخشیده است وی فقر ، بی سوادی ، بیکاری ، نبود امنیت ، اعتیاد به مواد مخدر، عدم دسترسی به تحصیل و نبود برنامه منظم و واضح در قبال جوانان را از مشکلات اساسی و اصلی جوانان عنوان کرد.
آقای حیدری یگانه راه بیرون رفت از این وضعیت را در کشور تدوین برنامه درست و منظم برای جوانان فراهم کردن زمینه کار و اشتغالزایی در ولایات مختلف و تقویت نیروهای مرزی کشور عنوان کرد. اسلام الدین جرأت سخنگوی وزارت مهاجرین و بازگشت کننده گان می گوید” که بیش از شش میلیون افغان در بیشتر از هفتاد کشور جهان به صورت پراگنده زندگی میکنند
اقای جرأت می افزاید : در کشور که تا ۴۰ درصد مردمانش بیکار هستند قاچاق انسان هم زیاد میشود. دلیل این همه مشکلات بیکاری و ناامنی است که مردم را وادار به فرار از کشور میکنند.” از سوی دیگر آمنه افضلی وزیر کار و امور اجتماعی می گوید،” که آنها با برجی کشور های که نیاز به نیروی کاری دارند صحبت کردند تا زمینه رفتن افغان ها به طور قانونی مساعد شود. خانم افضلی می افزاید که ما با چندین کشور صحبت کردیم، انشاالله زمینه قانونی افغان ها برای کار مساعد می شود که این کار از رفتن قاچاقی جلوگیری می کند” در افغانسان بیکاری یکی از عوامل است که برای جوانان مشکل خلق کرده و جوانان کشور نا گزیر با این مشکل دست و پنجه نرم کنند کشور ما از لحاظ اقتصادی و صنعتی یک کشور مصرف کننده بوده که میتوان گفت اکثر خانوداه ها زیر خط فقر زندگی می کنند در واقع بیشتر وارثین این خانواده ها همین جوانان بیکار هستند که با مشکلات جدی رو برو بوده و همین بیکاری سبب میشود که جوانان به غرض بدست آوردن کار به شکل غیر قانونی به کشور خارجی به ویژه کشور های همسایه مهاجرت و مسافرت نمایند و حیات خود را به خطر می اندازند . که این خود برای آینده کشور مشکیل آفرین است.
گزارشگر : فرید فیصل
قاچاق در افغانستان در حال گسترش
آگاه امور خالد یاسا میگوید:” در جامعه ما پدیده قاچاق در حال گسترش است، بعضی ها دانسته و اکثریت هم از بیسوادی و آگاه نبودن از عواقب بد و شوم این پدیده، به حرف های قاچاقبران اطمینان میکنند. در افغانستان نهاد های که در این عرصه فعالیت دارند خیلی ها ضیعف است و دولت هم دقت کامل به سرحدات کشور ندارد. این همه دلایل باعث بیشتر شدن قاچاق میشود، مخصوصا قاچاق اطفال .”
پدیده قاچاق در جامعه افغانستان بیشتر مدرنیزه شده، حتا قربانیان آن خود، اقدام به مهاجرت به شهر ها و کشور های دیگر نموده، هم نوا با قاچاقچیان میشوند. محمد ستار ۱۶ ساله ۲ سال قبل قربانی این پدیده شده است. او میگوید: ” نیاز مبرم به پول داشتیم، کار و بار نبود، خواستم به کشور ترکیه بروم، قاچاقبر را ملاقات کردم و دو سال قبل راهی ترکیه شدم. حرف های شیرین قاچاقبران در ایران معکوس شد. ما را به یک کارخانه ای بردند. بخاطر زنده ماندن و غذای شب و روز، روزانه ۱۷ ساعت کار میکردیم. اکنون دوباره رد و مرز شدم.”
کمیسیون حقوق بشر افغانستان نیز از افزایش قاچاق اطفال به قصد بهره برداری جنسی خبر میدهد. سخنگویی کمیسیون حقوق بشرمیگویدقاچاق انسان در جهان امروزی؛ به یک پدیدهء شوم و درد جانسوز بشریت و خانواده ها مبدل گشته است. در افغانستان به دلیل نبود امنیت، رشوه ستانی در محاکم عدلی و قضائی و در بسیاری موارد همدستی پولیس و ارگانهای امنیتی با باندهای قاچاق، سبب گردیده تا خانواده ها در ناامنی و پریشانی دایمی، به سر ببرند. برعلاوهء اینها ناامن بودن سرحدات، ضعف نیروهای سرحدی و همدستی آنان با قاچاقچیان نیز سبب می شود تا این جنایت، روز به روز افزایش یابد و ضعف دولت و ارگانهای امنیتی را به نمایش بگذارد.
گزارشگر: ظاهر دانشجو
نگرانی مسوولان امنیتی از افزایش قاچاق انسان
گزارشگران: خالده عزیزی وخیبر صدیقی